Lajmet

10 maj 2023

U prezantua lista prioritare e projekteve për sektorin e transportit

 

Sot u mbajt takimi me partnerët tanë zhvillimorë për prezantimin e listës prioritare të projekteve për sektorin e transportit.

Patëm diskutim konstruktiv e të frytshëm me përfaqësuesit e përfaqësive diplomatike dhe insitucioneve financiare rreth planit afatgjatë, gjithëpërfshirës e të qëndrueshëm për sektorin e transportit, me ç’rast prezantuam listën prioritare të projekteve për sektorin e transportit, respektivisht projekteve të nënsektorit hekurudhor, rrugor dhe atij ajror.

Lista prioritare e projekteve për sektorin e transportit ka 19 (nëntëmbëdhjetë) projekte:

 9 (nëntë) të nënsektorit hekurudhor;

 9 (nëntë) të nënsektorit rrugor; dhe

 1 (një) të nënsektorit ajror.

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, sa i përket fushës së transportit që nga fillimi ka përcaktuar objektiva të qarta të integrimit të rrjetit të Transportit të Kosovës në rrjetin rajonal dhe atë të BE-së. Në këtë kontekst, jemi fokusuar në realizimin e të gjitha detyrave të cilat janë të domosdoshme për arritjen e caqeve drejtë këtij integrimi në dy fusha kryesore:

Në fushën e hartimit të legjislacionit primarë dhe sekondarë i cili është në përputhshmëri të plotë me legjislacionin e BE-së; si dhe

Në modernizimin e rrjetit hekurudhor, atij rrugor dhe zhvillimin e aviacionit civil, ashtu që infrastruktura e këtyre nënsektorëve t’i plotësojë të gjitha standardet e BE-së.

Ne mbesim të përkushtuar në implementimin e planit tonë për realizimin e projekteve që do të kontribuojnë në zhvillim të qëndrueshëm dhe ekonomik, qarkullimin e lirë të njerëzve dhe mallrave, ruajtjen e mjedisit, rritjen e sigurisë, ofrimin e shërbimeve cilësore, si dhe në punësim dhe integrim.

Kjo listë përfundimtare e projekteve do të miratohet nga Komisioni për Planifikim Strategjik, që kryesohet nga Kryeministri i Kosovës, z. Albin Kurti.

Lexo dhe:

Ministri Aliu vazhdon lobimin që Kosova të ketë qasje në procese dhe mekanizma të UNFCCC-së

 

Vazhdojmë lobimin që Kosova të ketë qasje në procese dhe mekanizma të UNFCCC-së, në veçanti për mundësinë që të kemi qasje në fondet multilaterale në përballje me efekteve negative të ndryshimeve klimatike.

Pata nderin e veçantë që sërish ta takoj z. John Kerry, të dërguarin e posaçëm presidencial të ShBA-ve për klimën, njëherit e ftova që të na vizitojë në Kosovë, dhe e njoftova që si pjesë e Betimit Global të Metanit (Global Methange Pledge), po angazhohemi maksimalisht për trajtimin e mbeturinave organike dhe rikuperimin e energjisë nga mbeturinat në mënyrë që të ulim sipërfaqen e deponive në përgjithësi.

Po ashtu takova, Presidentin e emëruar të COP28, Dr Sulltan Al-Jaber, dhe Ministren e Ndryshimeve Klimatike dhe Mjedisit, Znj. Mariam Almheiri, të cilët më siguruan që Emiratet e Bashkuara Arabe janë të përkushtuar ndaj përfshirjes së Kosovës në përpjekjet globale për uljen e emetimeve të gazrave serrë. Falendërova Emiratet e Bashkuara Arabe për mbështetjen e tyre për Javën e Qëndrueshmërisë dhe presim që të punojmë së bashku për COP28 në Dubai.

Zhvilluam takime me Ministren e Mjedisit nga Maldivet, Znj. Shauna Aminath, me delegacionin Japonez e me shumë kolegë tjerë që po angazhohen për adresimin e përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike në përgjithësi, me ç’rast theksova iniciativën e Kosovës për bashkëpunim të brendshëm dhe ndërkombëtar, në dritën e zhvillimeve të fundit drejt një të ardhmeje më të gjelbër.

Falënderues dhe nder i veçantë që të ishim pjesë e diskutimeve me Kancelarin Gjerman, Z. Olaf Scholz, dhe Ministren Federale të Punëve të Jashtme të Gjermanisë, Znj. Annalena Baerbock, rreth nevojës urgjente për zbutjen e ndryshimeve klimatike sipas raportit të fundit të IPCC si dhe mobilizimit të financimit klimatik për shtetet në nevojë si Kosova, gjithnjë për avancimin e mëtutjeshëm të së mirës së përgjithshme dhe vlerave demokratike.

Lexo më shumë

Fillon punën Impianti për trajtimin e Ujërave të zeza në Gjakovë


Pas Prizrenit dhe Pejës, tani po e fillon punën edhe Impianti i 3-të në Gjakovë.

Sot, ministri z.Liburn Aliu së bashku me Kryeministrin e vendit z. Albin Kurti, morëm pjesë në inaugurimin e Impiantit për Trajtimin e Ujërave të Ndotura në Gjakovë.

Financimi i ndërtimit të ITUN-it në Gjakovë, është pjesë e kornizës së bashkëpunimit zhvillimor në mes të Republikës së Kosovës dhe Republikës Federale të Gjermanisë.

Implementuar përmes Bankës për Zhvillim (KfW) dhe Konfederatës Zviceranë përmes Sekretariatit Shtetëror për Çështje Ekonomike (SECO), si dhe nga kontributi vetanak i Komunës së Gjakovës.

 

Lexo më shumë