Lajmet

08 mars 2023

Dita Ndërkombëtare e Grave është ngjarja që feston angazhimin e grave në mbarë botën për më shumë të drejta e për më shumë barazi

Vendi ynë ashtu siç njeh shumë gra punëtore, aktiviste, luftëtare, që iu përgjigjën thirrjes së përgjithshme për çlirimin e vendit, për liri dhe barazi me popujt e tjerë, ashtu njeh edhe gra që kanë vazhduar luftën kundër shtypjes patriarkale në shoqërinë tonë, kundër shtypjes institucionale e kundër shtypjes në përgjithësi kudo që ajo është shfaqur.

Sot pra me krenari kujtojmë kontributin e grave e veçanërisht të atyre që nuk janë më në mesin tonë. Është angazhimi i tyre dhe sukseset që ato kanë arritur që sot e bëjnë shoqërinë tonë më të lirë, më të barabartë e më të drejtë.

Qeverisja jonë parasëgjithash është progresiste për shkak se sa e kujton kontributin historik të grave në formimin e shtetit tonë po aq edhe punon në krijimin e kushteve dhe mundësive për përparimin e mundësive për to, e për më shumë barazi e drejtësi në Republikën tonë.

Promovimi i grave në ambientet e transportit është një qëllim i rëndësishëm për rritjen e barazisë gjinore dhe diversitetit në këtë industri. Inkurajimi i grave që të ndjekin karrierën e tyre në transport është më shumë se i nevojshëm, për shkak të rëndësisë së industrisë së transportit dhe rritjes së kapaciteteve profesionale.

Në përgjithësi, promovimi i grave në ambientet e transportit kërkon një përpjekje të bashkuar nga Ministria, punëdhënësit, shoqatat e organizatat e ndryshme jo-qeveritare. Duke punuar së bashku, ne mund të krijojmë një industri më të diversifikuar dhe të përfshirë që tërheq dhe aftëson profesionistë të rinjë femra.

Urime 8 Marsi të gjitha grave! Jemi përherë falënderues e mirënjohës për kontributin e grave dhe ndikimin e tyre në progresin tonë shoqëror.

Lexo dhe:

Zëvendësministrja Linda Çavdarbasha takoi të dërguarin presidencial të SHBA-së për Klimën, z. John Kerry

Në hapjen e ditës së parë të konferencës, pata nderin e veçantë që të takoj z. John Kerry, të dërguarin e posaçëm presidencial të ShBA-ve për klimën, të cilit i shpreha mirënjohjen time dhe të shtetit e popullit tonë për ndihmën, përkrahjen dhe kontributin e pakursyer të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për shtetndërtimin e Republikës sonë.

Po ashtu, e informova që tashmë Kosova është bërë pjesë e Betimit Global të Metanit (Global Methange Pledge) duke u  bërë njëra ndër 110 vendet pjesëmarrëse, për tu përballuar me sfidat për reduktimin e metanit përmes bashkëpunimit të brendshëm dhe ndërkombëtar, në dritën e zhvillimeve të fundit drejt një të ardhmeje më të gjelbër si dhe për Greening Government Initiative nga e cila do kemi ndihmë teknike dhe financiare drejt tranziconit të gjelbërt.

ShBA-të mbeten partneri e aleati ynë më i rëndësishëm drejt rritjes tonë ekonomike, çështjeve mjedisore dhe ndryshimeve klimatike, dekarbonizimit të sektorit të energjisë si dhe avancimit të mëtutjeshëm të së mirës së përgjithshme dhe vlerave demokratike.
Lexo më shumë

Nënshkruhet marrëveshja subsidare për nxitjen dhe levimin e mundësive për Programin e Sigurisë së Ujit

Kjo Marrëveshje është arritur në mes të Ministrisë së Financave, Punës dhe Transfereve, Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës dhe Kompanisë Rajonale të Ujësjellësit Hidromorava, i cili është zbatues i Projektit.
Sipas marrëveshjes së financimit ndërmjet Përfituesit dhe Asociacionit Ndërkombëtar për Zhvillim ("Asociacioni") të datës 13 korrik 2020 ("Marrëveshja e Financimit"), Asociacioni ka rënë dakord të vërë në dispozicion të Përfituesit një kredi në shumën prej njëzet e pesë milionë e njëqind mijë euro (25,100,000 €) me qëllim të financimit të Projektit për Programin e Sigurisë së Ujit.
Përfituesi pranon të vërë në dispozicion, përmes ndarjes buxhetore të MMPHI tek Subjekti Zbatues i Projektit, shumën prej dymbëdhjetë milionë e katërqind mije euro (12,400,000 €) (Granti) nga të ardhurat e kredisë sipas afateve dhe kushteve të përcaktuara në këtë Marrëveshje dhe Marrëveshjen e Financimit.
Lexo më shumë