Lajmet

12 janar 2023

Ministri Aliu priti në takim ekspertë nga WBIF dhe EiB

Në kuadër të agjendës për ndryshime klimatike, prioriteti jonë është edhe përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike. Rrjedhimisht, jemi të angazhuar në vendosjen e bazës tekniko-shkencore për informim të politikbërjes ndaj ndryshimeve klimatike. 

 

Bashkë me Ekspertin për Politika Mjedisore të Këshillit Ndërministror për Ndryshime Klimatike, Agim Mazreku, pritëm delegacionin me ekspertë nga asistenca teknike e ofruar përmes WBIF dhe EiB për të diskutuar punën e tyre në përgatitje të hartave të rrezikshmërisë nga vërshimet dhe rrezikut nga përmbytjet për pellgjet lumore në Kosovë. Përveq modelimeve hidrologjike dhe metodologjisë sipas Direktivave të BE-së për Përmbytjet, rezultatet finale do marrin në konsideratë edhe ndikimin e ndryshimeve klimatike në vërshime.

 

Marrë parasysh që vërshimet ndikojnë në infrastrukturë dhe në bujqësi, kemi kërkuar dokumente shtesë që paralelisht informojnë ekipe të tjera që janë duke përgatitur strategji apo fizibilitete për projekte sikurse ai i hekurudhës. Modelimi do të jetë i hollësishëm në mënyrë që të minimizojmë dëmet ekonomike dhe ndikimet negative në jetesë të qytetarëve tanë.

Lexo dhe:

Ka vazhduar sot mbjellja e drunjëve në aksin rrugor që të shpie tek Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës

Bashkë me Presidentën e Republikës së Kosovës znj. Vjosa Osmani dhe Ministrin e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, z.Faton Peci, u zotuam se do ta bëjmë edhe më të bukur e më të pastër ambientin përreth nesh, duke bërë kështu mbjelljen e 1 milion drunjëve. 

 

Para një viti filluam mbjelljen nëpër komuna të ndryshme të Kosovës, për të vazhduar sot me mbjelljet e drunjëve në aksin rrugor që të shpie tek Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës. Bashkëpunimi me qytetarë, biznese, komuna, e veçanërisht me mërgatën, për gjelbërim të mëtejshëm të vendit tonë, do të vazhdojë edhe më tej, sepse investimi më i mirë për vendin tonë është kujdesi që sot tregojmë ndaj mjedisit. Është obligim i gjithsecilit nga ne, që të angazhohemi për këtë detyrë të mirëfilltë patriotike.

Lexo më shumë

Ministri Liburn Aliu për vizitë në Hajvali

Sot ishim në Hajvali dhe u takuam me shumë qytetarë që banojnë pranë magjistrales Prishtinë-Gjilan, apo më saktësisht aksit rrugor Hajvali-Graçanicë. Qytetarët kanë shprehur ankesat e tyre për rrezikshmërinë në atë pjesë të rrugës, ku ka pasur vazhdimisht aksidente e fatkeqësi, dhe sigurisht se kanë të drejtë në ngritjen e shqetësimit dhe evidentimin e problemit. Ne si Ministri morëm përsipër që të veprojmë në dy faza. 

 

Faza emergjente do të fillojë me vendosjen e sinjalistikës së domosdoshme, sinjalizimit vertikal e horizontal si dhe rregullimin e stacioneve të autobusëve, sepse sa më e mirë që të jetë sinjalistika, aq më të sigurta do të jenë rrugët për qytetarët. Faza e dytë ka të bëjë me zgjerimin dhe rregullimin e rrugës në segmentin Hajvali-Graçanicë, si dhe ndërtimin e Unazës, që do të bëhet me financim të BERZh-it, duke përmbushur kështu standardet e cilësisë dhe të sigurisë.

 

Edhe një herë apel për të gjithë vozitësit, që të respektoni rregullat e qarkullimit rrugor dhe të bëni kujdes të shtuar, sepse çdo nxitim e pakujdesi mund të dëmtojë rëndë jetën tuaj, apo të të tjerëve.

Lexo më shumë